אודות הטיול בנחל זהר

תחילת המסלול

תחילת המסלול של נחל זוהר על פי המלצתי (לבצע את המסלול במגמת עלייה) מתחנת הדלק הקרובה לצומת זוהר.
 
המסלול נמצא בחלקה הצפון מערבי של תחנת הדלק ס"ש ירוק, ומסומן לאורך דרך עפר רחבה ונוחה. ההליכה על דרך העפר נמשכת למעלה מקילומטר ועד לחצייתו של כביש מס' מתח לגשר.
 
בסמוך לגשר מתחילה ההליכה בערוץ הנחל, הליכה נוחה יחסית כשקירות הנחל מרוחקים עשרות מטרים האחד מהשני. לאורך קירות הנחל ניתן לצפות בתצורות מרהיבות שנוצרו בתצורת חוואר הלשון, שיאו  של נחל זוהר בעמודי זוהר המזכירים את עמודי עמרם.
 

החלק הקניוני

בחלוף כקילומטר נוסף מגיעים לחלקו הקניוני וההרפתקני של הנחל. ישנן מספר עליות על גבי מפלונים ובולדרים. כעבור כ-400 מטר מתחילתו מגיע המטייל למעבר מעט מורכב המצריך עלייה ומעבר לאורך ובצמוד לקיר תלול. מעבר זה מצוי לקראת סופו של הקניוני של הנחל.
 
השביל ממשיך בערוץ נחל זוהר עוד כ-600 מטר ועד שעוזב אותו ומגיעים לדרך עפר נוחה המסומנת כחול. הליכה על גבי הדרך הרחבה כעבור כ-1 קילומטרים נוספים תביא את המטייל למפגש שבילים:
 
כחול – שחור – ירוק. מומלץ לרדת מהדרך הרחבה לערוץ ולהמשיך עם ס"ש הירוק מערבה לעבר קיר הנחל בו מצוי סדק מרשים. בסמוך אליו נמצאת חורשת שיטים קטנה היכולה לשמש לעצירה. הליכה קצרה ומגיעים למרגלותיו של מצד זוהר.

מנקודה זו למטייל ישנן שתי חלופות לסיים את המסלול בנחל זוהר:

  • לעלות מערבה עם ס"ש כחול לעבר כביש מס' 31, הליכה ארוכה ותלולה.
  • לעלות מערבה ודרומה עם ס"ש ירוק לעבר כביש מס' 31, הליכה תלולה מעט אך קצרה.

פרטים אודות הטיול

ציוד נדרש

ניווט באמצעות וייז

ניווט באמצעות גוגל מפות

מצד זוהר

מצד זוהר הינו מצודה קדומה שנמצאת במפגש הנחלים זוהר וחלמיש. המצודה נבנתה על גבעה מורמת מסביבתה ועל פי המחקר האחרון נמצאו בה ממצאים מהתקופה הממלוכית ומהתקופה הצלבנית.

תלכיד הנחלים – קונגלומרט

תלכיד הנחלים הוא שמה של תופעה בו רואים גושי אבנים, חלוקי נחל מאוגדים ונדמה שהודבקו בעזרת בטון.

התלכיד נוצר בסביבה יבשתית קדומה, בערוץ נחל שמים זרמו בו בעוצמה רבה וסחפו איתם את כל הנקרה בדרכם. הסחף התלכד עם הבוץ, והטין וקיבלנו "גוש" המכיל את אבני הסחף בתוכו. לאורך נחל זוהר התופעה רווחת ביותר.

תצורת חוואר הלשון

חוואר הלשון הינו שריד מתקופת ימת הלשון. ימת הלשון הייתה ראשיתו של מפרץ סדום שנוצר מחיבור ים תיכון דרך עמק יזרעאל, כיסה את בקעת הירדן והסתיימה בערבה.

הימה הרבידה חומר דק גרגר בצבע אפור לבנבן – ארוגוניט. החומר הורבד לאורך התקופות ולאורך השנים וכל תקופה יצרה שכבה מובדלת. השכבות הכהות נוצרו משחיקה יבשתית של המסלע התקבל חומר דטריטי אפרפר.

כתוצאה מרעידות האדמה התערבלו חלק מהשכבות ואו נוצרו קימוטים.