אודות המסלול

עין חנדק מעין שכבה בהרי ירושלים מצפון למושב אבן ספיר, על הר עמינדב, שהזין בעבר מערכת חקלאית ענפה בואדי יוסף, היורד אל נחל שורק. הוא ממוקם בגובה של כ-590 מ' מעל פני הים, ונובע בתצורת הסלע 'שורק', שהיא אטימה למים.

פירוש השם (במקור עין אלח'נדק) בערבית פירושו – מעיין השוחה, או החפירה. ואכן, בקטע הנמוך של המעיין, הנגיש למטיילים ניתן לזהות מעין חפיר המלא במים. עין ח'נדק מורכב מכמה נקבות, תעלה מקורה וחדרים חצובים.
בחלק המזרחי ניתן לזהות שתי נקבות. הללו נחצבו לשם הגברת הספיקה כדי להגדיל את קו המגע בין שכבת הגיר המחלחלת שמלמעלה לשכבת החוואר האטומה למים – מה שיוצר את מעין השכבה. שתי הנקבות מובילות אל בריכת האגירה הגדולה שאורכה כ-25, וניתן לרדת אליה במדרגות הרחבות. היא חצובה ברובה בסלע, חלקה מדופן אבנים והיא כנראה זו שהעניקה למעיין את שמו. בחלק הדרומי ניתן לזהות עוד שתי נקבות ארוכות שהן למעשה תעלה מקורה. אל החיבור ביניהן יורד פיר עמוק ששימש בעבר כבאר, הוא מכוסה בשנים האחרונות ברשת ברזל.
על הבדלי המפלסים בין הנביעה לבריכת האגירה התגברו התושבים באמצעות מערכת סכרים, שהעלו את גובה המים בהדרגה עד לבריכת האגירה. מי המעיין כמעט שאינם נחשפים לאור שמש ישיר ולכן הם קרים באופן מיוחד. בשולי המעיין ניתן לזהות צמחיית נחלים אפיינית – שיחי פטל, קנה ועבקנה.

 

ניווט באמצעות וייז

ניווט באמצעות גוגל מפות